Tutoriálok

Konferenciasorozatunk 30 éves jubileuma alkalmából résztvevőink számára különleges lehetőséget kínálunk:
Térítésmentesen tesszük lehetővé a tutoriálok meghallgatását 2021.04.06-án.
A tanfolyamok jellege miatt 25-30 fő tud hatékonyan bekapcsolódni a munkába, ezért előzetes regisztráció szükséges, melyet érkezési sorrendben fogadunk. Regisztrálni az online vagy a letölthető űrlap segítségével lehet. Korábban regisztrált résztvevőinket kérjük, ne töltsenek ki új űrlapot, hanem mailben szíveskedjenek jelentkezni.

9.00-12.00

Kalcsó Gyula – Mihály Eszter – Szűcs Kata (PIM DBK): Digitalizált és digitálisan született levelek kezelése a gyűjteményekben

Kalcsó Gyula – Szűcs Kata: Digitálisan született levelek kezelése gyűjteményekben
Mihály Eszter – Szűcs Kata: Digitalizált levelek kezelése gyűjteményekben
Elméleti bevezető (bevezetés, workflow, szükséges eszközök integrációja a gyűjteményi infrastruktúrába, eszközök bemutatása)
Gyakorlati feladatok a Transkribus programmal (kéziratok importálása, szegmentálása, átírása, exportálása)
Eredmények hasznosulásának bemutatása (lehetséges publikációs megoldások)
A tutorialhoz előzetesen elkészített útmutatót küldünk ki a regisztrált résztvevőknek a workshop előtt és közben teendő lépésekről (regisztrációk, programok letöltése).

13.00-16.00

Dancs Szabolcs (PIM DBK) – Ilácsa Szabina (OSZK) – Tóvári Judit (PIM DBK): A jövő katalógusa felé

Tóvári Judit: RDA – rövid történeti bevezető
Ilácsa Szabina: Alkalmazásprofilok
Első csoportos feladat: Funkcionális követelmények
Szedjük össze közösen, hogy milyen követelményeknek kell jelenleg megfelelnie a katalógusnak! Melyik ebből a saját követelmény, és melyik az, amit a felhasználó szeretne? Mik azok a követelmények, amiket vagy mi vagy a felhasználók szeretnének, de jelenleg a katalógusunk nem felel meg neki és melyek azok a követelmények amelyeknek egy katalógusnak (discoveryknek) meg kell felelnie?
Dancs Szabolcs: LRM (Library Reference Model)
Második csoportos feladat: Szakterületi modell workshop
Konkrét példákon gyakorolni, hogy egy adott adat melyik entitáshoz tartozik.

13.00-16.00

Drótos László – Ipacs Eszter – Németh Márton (OSZK): Online időszaki kiadványok megőrzése az OSZK Webarchívumában és az EPA-ban

A tutoriálban részben az elektronikus időszaki kiadványok mentéséhez használható szoftvereket mutatjuk be (Heritrix, Webrecorder, Archivebox, Brozzler), különös tekintettel a hírportálok, a blogok és a közösségi média aratására.
A második részben a számonként elkülönülő online, valamint digitalizált periodikák szolgáltatási célú feldolgozása, előfeldolgozás, OCR, metaadatok beágyazása, tartalomjegyzékek készítése lenne a tutoriál tárgya (A-PDF Split, Acrobat, XML Copy Editor, Notepad++, Arachnophilia).
Szó lesz a webaratás és a dokumentum szintű archiválás összefüggéseiről, a munkamegosztásáról az OSZK webarchívum és az EPA között.

13.00-19.00

Áts József – Holl András – Wolf György (MTA KIK): MTMT2

Az MTMT-tutoriál az adminisztrátoroknak szóló tanfolyam, résztvevői szándékukat az MTA KIK hagyja jóvá.