Tutoriálok, workshopok, poszterszekció

2024.04.02.,
„0. nap”
keddTUTORIÁL
D terem13.00-19.00Áts József – Holl András – Ladányi Gusztáv – Wolf György: MTMT2 

A tutoriál az MTMT-adminisztrátoroknak szóló tanfolyam, résztvevői szándékukat az MTA KIK hagyja előzetes egyeztetés során jóvá.
2024.04.03.szerdaMINIWORKSHOPOK
A terem 16.00-18.00Baranya Péter – Koltai András: Egyházi gyűjtemények digitálisan és a hálózatban
(vitaindító előadás az egyházi gyűjtemények helyzetének speciális aspektusairól)

A találkozó elsődleges célja, hogy az egyházi gyűjteményekben dolgozó szakemberek bemutathassák munkájukat és beszélhessenek gondjaikról, másrészt pedig új kapcsolatok épüljenek, ill. bővüljön a „tudásmegosztás” oda-vissza irányban is.
B terem16.00-18.00Czermann Márton (BME) – Farkas Attila és Máray Tamás (HUN-REN SZTAKI) – Mohácsi János (KIFÜ) –Peskó Zoltán és Szilágyi Ádám (IBM Magyarország): Kvantuminformatika

A kvantumszámítástechnika alapjai, a kvantumszámítógépek típusai, működése, programozása, a kvantumszámítógépek összehasonlítása a hagyományos számítógépekkel, a kvantumszámítógépek jelentősége, lehetséges felhasználási területek, korlátok és nehézségek, a technológia mai állása és a jövőben várható mérföldkövek. Kvantumszámítógép-szimulátorokhoz és valódi kvantumszámítógépekhez való hozzáférés gyakorlati lehetőségei, a HUN-REN Cloud kvantum-referenciaarchitektúra használata.
C terem16.00-18.00Dr. Rétfalvi Flóra (EduTech) – Chogyelkáné Babócsy Ildikó és Ritter Dávid (ELTE): MI az oktatásban
2024.04.05.péntekPOSZTERSZEKCIÓ
C terem11.00-12.30Meiszterics Enikő – Egyed-Gergely Júlia – Horváth Anna (HUN-REN TK KDK) – Farkas Henrietta (HUN-REN WFK) – Tóth Zoltán (HUN-REN SZTAKI): Mégis mi az az ARP és mire jó?
Szepesi Judit (MMA): Kutatás és kutatásszervezés a művészetek területén
Molnár Péter (KIFÜ): A KIFÜ felhő workshopok összefoglalása és a föderativ felhő
Szerényi Ildikó – Szűcs Kata Ágnes – Vadász Noémi (MNL): Betűről betűre – Hogyan tanítsuk olvasni a mesterséges intelligenciát?
Tamásné Kovács Adrienn (OSZK): LibMate workshop
Nuszer-Szücs Nikolett (DEENK): Korszerű keresés a DEENK-ben: Tapasztalatok a Summon bevezetésével kapcsolatban
A poszter mint konferencia-műfaj a tudományos eredmények bemutatásának egyik jól ismert – egyes területeken elsődleges -, bevett formája. Jellemzője, hogy főszerephez jut benne a vizualitás, vagyis valós vagy virtuális felületen a kutatási eredmények, elméleti mondanivaló, ún. best practice stb. elrendezett, sűrített és képi bemutatására nyújt lehetőséget. Nagy előnye, hogy közvetlen interakció alakul ki a posztert bemutatója és az összes potenciális érdeklődő között, s a létrejövő párbeszéd nincs szoros és formális időbeli keretek közé szorítva.