Tutoriálok, workshopok

Konferenciasorozatunk 30 éves jubileuma alkalmából résztvevőink számára különleges lehetőséget kínálunk:
Térítésmentesen tesszük lehetővé a tutoriálok meghallgatását 2021.04.06-án.
A tanfolyamok jellege miatt 25-30 fő tud hatékonyan bekapcsolódni a munkába, ezért előzetes regisztráció szükséges, melyet érkezési sorrendben fogadunk. Regisztrálni az online vagy a letölthető űrlap segítségével lehet. Korábban regisztrált résztvevőinket kérjük, ne töltsenek ki új űrlapot, hanem mailben szíveskedjenek jelentkezni.

9.00-12.00

Kalcsó Gyula – Mihály Eszter – Szűcs Kata (PIM DBK): Digitalizált és digitálisan született levelek kezelése a gyűjteményekben

Kalcsó Gyula – Szűcs Kata: Digitálisan született levelek kezelése gyűjteményekben
Mihály Eszter – Szűcs Kata: Digitalizált levelek kezelése gyűjteményekben
Elméleti bevezető (bevezetés, workflow, szükséges eszközök integrációja a gyűjteményi infrastruktúrába, eszközök bemutatása)
Gyakorlati feladatok a Transkribus programmal (kéziratok importálása, szegmentálása, átírása, exportálása)
Eredmények hasznosulásának bemutatása (lehetséges publikációs megoldások)
A tutorialhoz előzetesen elkészített útmutatót küldünk ki a regisztrált résztvevőknek a workshop előtt és közben teendő lépésekről (regisztrációk, programok letöltése).

13.00-16.00

Dancs Szabolcs (PIM DBK) – Ilácsa Szabina (OSZK) – Tóvári Judit (PIM DBK): A jövő katalógusa felé

További szakértők: Hubay Miklós (PIM DBK), Kasza Zsófia (PIM DBK), Mohay Anikó (PIM DBK)

Tóvári Judit: RDA – rövid történeti bevezető
Ilácsa Szabina: Alkalmazásprofilok
Első csoportos feladat: Funkcionális követelmények
Szedjük össze közösen, hogy milyen követelményeknek kell jelenleg megfelelnie a katalógusnak! Melyik ebből a saját követelmény, és melyik az, amit a felhasználó szeretne? Mik azok a követelmények, amiket vagy mi vagy a felhasználók szeretnének, de jelenleg a katalógusunk nem felel meg neki és melyek azok a követelmények amelyeknek egy katalógusnak (discoveryknek) meg kell felelnie?
Dancs Szabolcs: LRM (Library Reference Model)
Második csoportos feladat: Szakterületi modell workshop
Konkrét példákon gyakorolni, hogy egy adott adat melyik entitáshoz tartozik.

13.00-16.00

Drótos László – Ipacs Eszter – Németh Márton (OSZK): Online időszaki kiadványok megőrzése az OSZK Webarchívumában és az EPA-ban

A tutoriálban részben az elektronikus időszaki kiadványok mentéséhez használható szoftvereket mutatjuk be (Heritrix, Webrecorder, Archivebox, Brozzler), különös tekintettel a hírportálok, a blogok és a közösségi média aratására.
A második részben a számonként elkülönülő online, valamint digitalizált periodikák szolgáltatási célú feldolgozása, előfeldolgozás, OCR, metaadatok beágyazása, tartalomjegyzékek készítése lenne a tutoriál tárgya (A-PDF Split, Acrobat, XML Copy Editor, Notepad++, Arachnophilia).
Szó lesz a webaratás és a dokumentum szintű archiválás összefüggéseiről, a munkamegosztásáról az OSZK webarchívum és az EPA között.

13.00-19.00

Áts József – Holl András – Wolf György (MTA KIK): MTMT2

Az MTMT-tutoriál az adminisztrátoroknak szóló tanfolyam, résztvevői szándékukat az MTA KIK hagyja jóvá.

Mini-workshop

2021. április 7-én 16.00 órai kezdettel kerül sor a könyvtárosok mini-workshopjára:

Könyvtári (közgyűjteményi) digitális tartalmak újrahasznosításának lehetőségei, feltételei a hálózatban

A könyvtárakban jó ideje gyűjtjük, digitalizáljuk, metaadatoljuk és szolgáltatjuk a legkülönfélébb digitális tartalmakat.
Rengeteg egyéni felhasználással találkozunk, de van/volna ezen túl is ebben perspektíva. Digitális tartalmaink (akár tömeges)
újrahasznosítása az adott szolgáltatásokon kívül, pl. digitális bölcsészeti vizsgálatokhoz (történeti, nyelvészeti, szociológiai stb. kutatások) való biztosítása ezeknek sok kérdést vetnek fel. Egyrészt technikai lehetőséget kell biztosítani ezen tartalmak sokféle újrahasznosításának, másrészt lehetővé kell tenni ennek jogi feltételeit is.